Baka mjölvänligt i jul

Med Kungsörnens Vänligare Vete blir dina lussebullar och pepparkakor miljövänligare. Till vörtbrödet har vi även ett Vänligare Råg.

På söndag är det första advent och därmed knappt en månad kvar till jul. Vill du bjuda på hembakade lussebullar och pepparkakor är det hög tid att sätta igång. Med Kungsörnens Vänligare Vete får du ett fint bakresultat och samtidigt blir dina bullar och kakor mer miljövänliga.

Testa gärna något av våra recept nedan. Vill du ha mer bakinspiration, gå in på http://www.kungsornen.se/jul/ 16% (5 klick)Där hittar du även recept på matbröd, bland annat Mattias Vörtlight och det går utmärkt att byta rågmjölet till ett Vänligare Råg.

 

Underbara Claras extra saftiga lussebullar

Tips från Clara: Lussekatter är underbara, men saffran har en tendens att torka ut bullarna. Använd lite rågsikt i degen, det gör lussebullarna mjukare, saftigare och godare.

1 g saffran (2 pkt)
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
2 dl strösocker
1 ägg 1 tsk salt
14,5 dl Kungsörnen Vänligare Vetemjöl
1,5 dl Kungsörnen Vänligare Rågsikt
1 ägg till pensling
Russin

Så här tillagar du receptet (2 timmar): Mjölpaket
1. Mortla saffran med en tesked strösocker.
2. Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran.
3. Häll mjölken i kastrullen. Låt degvätskan svalna till den är fingerljummen (37grader)
4. Smula jästen i en bunke och häll i degvätskan. Rör tills klumparna löst upp sig
5. Blanda i socker, ägg och salt.
6. Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakningen.
7. Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska släppa från kanterna men gärna vara lite lös.
8. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
9. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 45 delar och baka ut till lussekatter.
10. Tryck fast russinen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 40 minuter.
11. Pensla med ägg och grädda i 200 grader i cirka 7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Skurna pepparkakor - perfekt om du inte hinner kavla

Ingredienser till ca 100 kakor

1 ½ dl vatten
4 dl socker
300 g smör eller margarin
1 dl ljus sirap
1 msk malda nejlikor
1 msk kanel
1 msk ingefära
700-750 g (ca 1,2 l) Kungsörnen Vänligare Vete
2 tsk bikarbonat
2 tsk mald eller stött kardemumma
2 dl mandelspånSkurna pepparkakor

 Så här tillagar du receptet:
1. Blanda bikarbonat med hälften av mjölet. Koka upp vatten och socker. Ta av grytan från plattan.
2. Tillsätt sirap, matfett, nejlikor, kanel, ingefära och kardemumma till det varma sockervattnet. Rör till en jämn smet.
3. Rör därefter ner mjölblandningen samt mandelspån. Låt degen vila i kylskåp ca 1 timme. Forma sedan degen till ca 4 cm tjocka rullar, slå in i plastfilm och platta till dem så att de blir rektangulära. Låt stå i kyl till nästa dag.
4. Värm ugnen till 200°C. Skär degrullarna med en vass kniv i tunna skivor. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda dem mitt i ugnen ca 5 minuter.
5. Låt kakorna svalna på plåten och lossa med en stekspade. Förvara pepparkakorna i en tättslutande burk.

 

Dela:  
  • GoGreen
  • GOOH
  • Kungsörnen
  • Axa
  • Nordmills
  • Finn Crisp
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng