Fira Kanelbullens Dag

Kanelbullens Dag firas sedan 1999. Det var Hembakningsrådet som ville fira sin egen 40-årsdag genom att lyfta fram ett älskat bakverk och samtidigt skapa en tradition som alla kunde delta i.

Du kan fira Kanelbullens Dag genom att baka traditionella kanelbullar eller kanelbullar med en tvist. Samtidigt kan du vara mjölvänlig genom att använda vårt vänligare vete.Traditionella kanelbullar är fantastiskt men för den som vill testa något nytt finns en uppsjö av recept. Nedan bjuder vi på ett recept med lingon.

Vill du hellre baka traditionella bullar, klicka här.
Kanske vill du baka glutenfria bullar? I så fall klickar du här för recept.

Vad är Ett Vänligare Vete? 

Ett Vänligare Vete, sortimentsbildEtt vänligare vete från Kungsörnen har 20 % mindre klimatpåverkan jämfört med genomsnittligt svenskt vete. Det handlar om hur vetet sås, gödslas och skördas och att bara el från förnybara källor används. Kort sagt - hela värdekedjan från jord till bord.
På åkern lämnas också osådda ytor, lärkrutor, för att den hotade lärkan ska kunna landa och hitta mat. Så, när du väljer att baka med Ett Vänligare Vete är du med och gör en insats för miljön – ja, din bakstund blir helt enkelt automatiskt mjölvänlig!
Klicka här om du vill läsa mer om hållbar odling.

_____________________________________________________________

 

UnderbaraClaras mjölvänliga KanelingonbullarKanelingonbullar

Ingredienser till ca 40 stycken bullar

Deg:
3 dl mjölk
50 gram jäst
1 ½ dl strösocker
1 ägg
100 gram rumstempererat smör, skuret i bitar
10-12 dl Kungsörnens Vänligare Vetemjöl

Fyllning:
100 gram mjukt smör
½ dl strösocker
1 msk kanel
2 dl lingonsylt (gärna hemmagjord på svenska lingon)

Topping:
2 msk ljus sirap
1 msk vatten
Strösocker

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

1. Värm mjölken fingervarm (37 grader) i en kastrull.
2. Smula jästen i en bunke och slå över mjölken. Rör tills alla klumpar försvinner.
3. Blanda ner socker, ägg och smör.
4. Mät upp mjölet och blanda ner i degen. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen i maskin i 5 minuter eller 10-15 minuter för hand tills degen känns smidig.
5. Låt jäsa övertäckt med en bakduk i ca 40 minuter eller tills den blivit dubbelt så stor.
6. Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Kavla ut till rektanglar.
7. Rör ihop smör, socker och kanel. Bred ut över rektanglarna. Avsluta med att bre över ett lager lingonsylt. Vik degen dubbel och skär den i remsor. Tvinna remsorna och gör en knut på dem. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 7-10 minuter.
9. Ta ut och låt svalna på ett galler.
10. Precis innan servering: blanda sirap och vatten i en kopp, pensla bullarna och doppa dem sedan i strösocker.

Dela:  
  • GoGreen
  • GOOH
  • Nordmills
  • Finn Crisp
  • Kungsörnen
  • Axa
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng