SkolmatsGastro

Varje dag serveras 1 195 700 skolmåltider i Sveriges skolor. Bakom planering och tillagning står 15700 skolkockar. Deras insatser är oerhört viktiga för barnens ork och prestationer under en skoldag.

En idé föds

När Köksmästare Kurt Weid reste runt i landet för att hälsa på i olika skolkökKurt Weid SkolmatsGastro upptäckte han att det fanns ett enormt behov av inspiration och förnyelse. Dessutom insåg han att det var dags att höja statusen på de fantastiska skolkockarna som trots knappa resurser gör ett enastående arbete. Men hur skulle det gå till? Idéen om en tävling började sakta växa fram.

Under hösten 2007 bjöd vi in alla landets skolkockar att delta i Sveriges första rikstäckande tävling för skolkockar, dvs tävlingen SkolmatsGastro föddes. Det strömmade in svar och det var en svår uppgift för juryn att utse fem finalister. Våren 2016 fortsätter tävlinge SkolmatsGastro  SM i skolmat. Läs mer om reglerna här!

Bakgrund och fakta om SkolmatsGastro

Efter flera lyckade tävlingar fortsätter vi med SkolmatsGastro - SM i skolmat med ett helt nytt upplägg som du kan läsa mer under rubriken regler 2016 här till vänster. SkolmatsGastro är en tävling för skolkockar. Till final går fem tävlande lag, tre skolkockar i varje lag. De tävlande lagen ska inte bara laga god mat de ska också klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid inför en sittande jury. 

SkolmatsGastroNytt för i år är att lagen lagar sina finalrätter som en ordinarie lunch i sina egna skolkök inför en jury. Recepten ska hålla för minst 100 personer där snittkostnaden per måltid inte får överstiga 12 kronor. - Vi ser finalisterna som inspiratiörer för alla landets skolkockar. Deras insatser och mod ger skolköket ett erkännande och stärker statusen för de 15 700 skolkockar som varje dag serverar över en miljon skolmåltider i Sveriges skolor.

 

Filmklipp från finalen 2008 och 2010

Se hur det kan gå till på tävlingen SkolmatsGastro. Läktarna är fulla av hejarklacker, stora som små, gästjuryn väntar förväntansfullt på att få provsmaka, tävlingsdeltagarna är taggade och stämningen är på topp!

  • Kungsörnen
  • Axa
  • Finn Crisp
  • Nordmills
  • GoGreen
  • GOOH
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng