Vinnare av SkolmatsGastro

Tävlingen SkolmatsGastro hålls vartannat år. Första vinnarna utsågs 2008 och totalt har fem vinnarteam utsetts som årets bästa skolkockteam.

SkolmatsGastro 2016 är avgjort: Team Åbys Mumsliga tog hem segern i SM i Skolmat

Team Åbys Mumsliga från Åbyskolan i Klippan är Sveriges bästa skolkockar och tillagar landets godaste skolmat. Det stod klart när prisutdelningen i SkolmatsGastro – SM i Skolmat – genomfördes på Lantmännens huvudkontor i Stockholm idag. Det var tre mycket stolta skolkockar som tog emot förstapriset av välrenommerade krögaren Paul Svensson.

Vinnarbild SkolmatsGastro 2016

Team Åbys Mumsliga från Åbyskolan i Klippan var finalister redan i SkolmatsGastro 2014 men i år höll deras bidrag hela vägen till seger. Laget bestod av Sabina Tucic, Ingrid Laaksonen och Viorica Iurascu. Deras tävlingsrätter, som alltså fick högsta sammanlagda poäng, var:

  • Varmrätt: Matkornspanna med köttbullar och örtkräm
  • Vegetariskt: Gibanica på filodeg med fetaost, serverat med orientalisk linsröra och yoghurtsås
  • Soppa: Mustig tomatsoppa med cellentani, dinkelfoccacia med pumpasmör och syrlig kikärtsröra.

Sabina Tucic, lagledare för Team Åbys Mumsliga, var glad och stolt efter segern.

-          Det känns fantastiskt roligt! Tävlingen inspirerar inte bara oss som arbetar som kockar, utan även eleverna, som får upp ögonen för skolmatens betydelse. Det här hjälper oss i vår dagliga kommunikation med eleverna där vi försöker förmedla kunskap kring hur viktigt det är med bra kost.

Juryn, bestående av fem riktiga experter inom skolmåltider, gav Team Åbys Mumsliga segern med motiveringen:

”I knivskarp konkurrens har det vinnande skolkocklaget skapat modern och spännande skolmat med smaker i perfekt balans. De har förenat internationell- med traditionell svensk mat och visat upp ett strålande hantverk och engagemang.”

Juryns ordförande Kurt Weid framhåller alla finallagens insatser:

-          Det har varit en fröjd för alla sinnen, inte minst smaklökarna, att resa runt på finaldagarna och få se skolkockarna arbeta tillsammans i sin hemmamiljö. Återigen ser vi att det finns fantastiskt duktiga skolkockar runt om i landet som genom sitt arbete höjer kvalitén och statusen på skolmaten.

Det vinnande laget koras till ”Årets bästa Skolkockslag” och får ett utbildningsstipendium som består av en resa till Inselspital i schweiziska huvudstaden Bern. Där kommer de få en inblick i hur ett av Europas mest moderna storkök fungerar.

Finalister 2016

Placering

Lag

Ort

Lagledare

1.

Team Åbys mumsliga

Klippan

Sabina Tucic

2.

Lag Gränby

Uppsala

Jakob Andersson

3.

Brunnsboskolan

Göteborg

Amelia Gabrielsson

4. Team Tasteland IES Västerås

Andreas Synnerborn

4. Team Norrsken Umeå

Nazim Imeri

 

 

 

I skövde lagar man Sveriges bästa skolmat - 2014

Tårarna var inte långt borta när lagledare Micaela Johansson Fehrm gick upp på scenen för att ta emot publikens applåder tillsammans med lagkamraterna Emmelie Svensson och 
Elin Strömberg. Glädjetjuten från laget och dess hejarklack kunde nog, trots sorlet, höras till andra sidan mässlokalen.

- Det är helt fantastiskt. I vårt kök hemma i Skövde lagar vi 530 portioner mat från grunden och nu har vi visat hela Sverige vad vi kan åstadkomma. Alla våra elever kommer nog att bli jättestolta, säger Micaela Johansson Ferhrm.  

I finalen av Skolmatsgastro skulle de fem skolkocklagen tillaga en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa, inklusive tillbehör. Allt som allt bars 525 tallrikar ut till juryn under den 1,5 timme långa finalen. Den vinnande kombinationen blev Pumpasoppa med sidfläsk och syrat äpple serverat med foccacia smaksatt med ingefära och hemgjord färskost.. Örtpasta med keso- och chilibullar serverade med smörstekta champinjoner och spenat samt yoghurtpesto. Potatisfriatta med lättrimmad brynt torsk samt myntaost.

Motiveringen löd:

Det vinnande laget presenterade en ren meny, perfekt som skolmat med fantastiskt goda smaker i fin harmoni. De vackra presentationerna och kombinationen av rätterna imponerade stort på jurygrupperna. Maten var dessutom mycket god och i köket rodde lugn och ordning, precis som det ska vara! Sveriges bästa skolkockar är: Lag Helenas Skogsträdgård i Skövde!

vinnarna i skolmatsgastro och prinsen

Arrangörerna bakom tävlingen, Felix (Orkla Foods Sverige) och Kungsörnen (Lantmännen Cerealia), var minst lika glada som segrarna.

- Vi är precis som Helenas Skogsträdgård i Skövde, i en liten lyckobubbla nu. Det är så fantastiskt roligt att få lyfta fram landets skolkockar och visa på den enorma kunskap och matglädje som finns ute på våra skolor. Det kan inte nog betonas hur viktig skolmaten är. Våra barn ägnar stora delar av sin uppväxt i skolan, och för att kunna koncentrera sig och prestera, och framför allt, hålla sig frisk, är mat och rörelse A och O. Det är det som gör vårt uppdrag så viktigt, säger Kurt Weid på Lantmännen Cerealia.

- Vi ska ju hjälpa framtidens samhällsmedborgare att förbereda sig för både en hälsosam fritid och ett bra arbetsliv, vare sig de vill bli poliser, banktjänstemän, läkare, frisörer eller varför inte skolkockar, tillägger arrangörskollegan Brian Mårtensen på Orkla Foods Sverige.

Utöver äran, vinner Helenas Skolträdgård i Skövde en gastronomisk inspirationsresa till det fantastiska storköket Inselspital i Bern, Schweiz.

De fem finalistlagen 2014 var (utan inbördes ordning): 

Helenas Skogsträdgård, Skövde              Lagledare: Micaela Johansson Fehrm

Åbyskolan, Klippan                                   Lagledare: Sabina Tucic

Europaskolorna, Strängnäs                      Lagledare: Mattias Holmberg

Fridaskolan, Trollhättan                            Lagledare: Lena Flemström Johansson
Virginska Skolrestaurangen, Örebro        Lagledare: Fredrik Lundquist

 

Värnamos Gastrokockar 2012 års bästa skolkockslag

2012 var intresset för att tävla i SkolmatsGastro rekordstort. Över 150 st skolkockar skickade in bidrag och intresset för landets skolor var större än någonsin.

Tre kockar från Apladalsskolan i Värnamo lagar Sveriges godaste skolmat. Den spännande finalen gick av stapeln på GastroNord våren 2012 och på läktaren satt hundratals skolbarn och sjöng hemarramsor.

Juryn bestod av en expertjury och en gästjury som båda bedömde rätterna utifrån ett 100 poängschema. I expertjuryn fanns bland annat Köksmästare Kurt Weid, Malin Söderström, en av landets mest kända kockar som ses flitigt i TV 4, Karin Lidén, ordförande i Kost och Näring samt Martin Karlsson, 2010 års vinnare av SkolmatsGastro. I gästjuryn satt ett 40-tal personer däribland skolbarn från tidigare finalskolor, kommunala befattningsingshavare, kostchefer och vällkända kockar. Även landsbygdsminister, Eskil Erlandsson, fanns på plats under tävlingen.

Prisutdelningen

Till sist stod det klart att Lyndon McLeod, Wenche Johansson och Veronica Bervebrink i "Värnamos Gastrokockar" tog hem segern. Det var tre glada, men lite omtumlade skolkockar som fick gå upp på scenen och ta emot förstapriset av Filippa Reinfeldt, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. Förutom den stora äran vann vinnarteamet en gastronomisk studieresa till Schweiz.

Rosenknopparna är ”Årets bästa skolkockslag 2010"

Rosenknopparna från Skövde vart Sveriges bästa skolkockslag 2010.  Det stod klart den 20 april 2010 när finalen i SkolmatsGastro genomfördes på matmässan GastroNord i Stockholm. Det var tre mycket stolta skolkockar som tog emot priset av skolminister Jan Björklund. Skolministern underströk hur viktig skolmaten är för elevernas prestationer i skolan och för fortsatta bra kostvanor i livet.

Rosenknopparna från Skövde förde en hård kamp mot de övriga fyra finallagen. I laget ingår Carina Andersson, Susanne Dahl och lagledare Martin Karlsson.

Juryns vinnarmotivering löd:

Lag Rosenknopparna vann på klassiska smaker och en mycket bra finish. Råvarorna som användes i rätterna kommer i stor utsträckning från närområdet och höll hög standard. Lag Rosenknopparna serverade tre väldigt fint komponerade rätter och kan nu titulera sig ”Årets bästa skolkockar”.

 SkolmatsGastro 2010

Team Österåker tog hem segern i ”2008 års bästa skolkockslag”

Team Österåker från Storstockholm vart Sveriges bästa skolkockar 2008. Det stod klart den 22:a april 2008 när finalen i SkolmatsGastro genomfördes för första gången på GastroNord i Stockholm. Det var tre mycket stolta skolkockar som tog emot priset av skolminister Jan Björklund. Skolministern underströk hur viktigt det är att höja statusen för skolkockarna och skolmaten.

David Falk, Petra Thestrup och Susanne Doverhall i Team Österåker förde en hård kamp mot de övriga fyra finallagen, när skolkockarnas vardagssysslor stod i fokus, att tillaga tre lunchrätter; en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt för minst 100 personer för en kostnad av max 10 kronor rätten där även sallad, bröd, matfett och dryck måste ingå.

 Juryns motivering

Maten skulle smaka gott, presenteras aptitligt samt klara närings- och kostberäkningen. Juryns motivering lyder: ”Team Österåker bjuder på både smakrik, vacker och spännande skolmat, med gaffeln i den svenska mattraditionen och det med knivspetsen som träffar rätt in i framtiden.”

– Det var otroligt roligt att tävla och samtidigt se att så många var intresserade av skolkockens viktiga roll. Vi gick in för att göra mat som barnen verkligen vill ha. Det var tre starka rätter som även föll de vuxna i juryn i smaken, säger David Falk, lagledare i Team Österåker.

skolmatsgastro 2008

  • GOOH
  • GoGreen
  • Axa
  • Kungsörnen
  • Finn Crisp
  • Nordmills
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng